3. Kamp vatrogasne mladeži DVD-a Žminj u Rovinju

U organizaciji DVD-a Žminj te uz pomoć Područne vatrogasne zajednice Rovinj, 40 članova DVD-a Žminj za djecu i mladež od 6 do 16 godina, treću godinu za redom pet dana svojih ljetnih praznika provode u Rovinju. Svoje su šatore postavili na prostoru izviđačkog logora Rovinj ove subote, nakon čega su uslijedili dani puni igre, zabave, ali i edukacije.

Naime, mališani su posjetili JVP Rovinj čiji su im djelatnici održali predavanje, nakon kojeg su im pokazali vježbu s vatrogasnom opremom. Osim toga, Žminjci su se vozili brodom rovinjskim arhipelagom, dane su provodili na različitim gradskim plažama, a stigli su i pobliže upoznati svaki kutak ovog pitoresknog gradića svakodnevnim šetnjama. Pored toga, njihovih je osam voditelja i voditeljica pripremilo brojne vatrogasne igrice poput gusjenice, kuglanja, gađanja mete i mnogih drugih.

– Cilj nam je očuvati dugogodišnju aktivnost razvoja vatrogasne mladeži u DVD-u Žminj koja daje dobar rezultat kroz optimalan broj operativaca u društvu, izjavila je jedna od voditeljica Ivana Damijanić.

Drugim riječima, temelj svega jesu mladi, a što ih je više uključenih u društvo od manje dobi to je veća vjerojatnost da će se neki od njih kasnije baviti vatrogastvom. S navedenim se upoznaju još kao vrtićarci, primjerice, sudjelovanjem u Dječjoj vatrogasnoj olimpijadi koja se također održava u Rovinju, pa tako najmlađi njihov član ima tek pet godina. Osim toga, saznajemo kako Društvo do novih članova dolazi i u suradnji sa školama. Štoviše, stariji članovi drže predavanja kako bi potaknuli svoje mlađe kolege na upis. DVD Žminj tako broji čak 60-ak članova, što je najviše mladih vatrogasaca na području Područne vatrogasne zajednice Rovinj, a svoju tradiciju rada s djecom nastavljaju već 25 godina.

– Naši su članovi kroz cijelu godinu aktivni u društvu. S njima odrađujemo treninge, a trenutno ih pripremamo i za županijsko natjecanje u vatrogastvu za djecu koje će se uskoro odviti u Poreču, navela je Damijanić kojoj je ove godine u povodu obilježavanja Dana vatrogasaca dodijeljena brončana medalja za poseban doprinos zaštiti od požara i vatrogastvo.

Vatrogasnu mladež DVD Žminja veže prijateljstvo, ali i druženje kroz izvanškolske aktivnosti, a za kampiranje u Rovinju imaju samo riječ hvale. “Dolazim ovdje svake godine, ovdje kampiramo, kupamo se, idemo u grad i super nam je” – samo je jedan od njihovih pozitivnih komentara. No, nadodali su kako su u rovinjskoj vatrogasnoj postaji također naučili kako moraju biti pažljivi s vatrom, a nekolicina je izjavila kako, kada budu veliki, žele biti hrabri baš kao vatrogasci.

(Glas Istre, Autor: A. BRATTONI)