O nama

          Dobrovoljno vatrogasno društvo Žminj djeluje na području općine Žminj koja obuhvaća 112 sela, preko 3500 stanovnika i prostire se na površini 72 km2. Društvo je osnovano 6. lipnja 1976. g. na osnivačkoj Skupšini na kojoj je prisustvovalo dvadeset i dvoje žminjskih volontera. Od tada do danas DVD Žminj neprestano djeluje, a njegovi članovi nesebično sudjeluju u svim aktivnostima na području preventivnih mjera zaštite od požara, te na brojnim vatrogasnim intervencijama kroz čitavu godinu. Bilo je to 1. Dobrovoljno vatrogasno društvo na području sada već „stare općine Rovinj“. Prvih desetak godina DVD je djelovao u prostoru na „Gornjem placu“ u sadašnjem poslovnom prostoru frizerskog salona „Jasna“. Tadašnji predsjednik bio je Serđo Mačina. Imali su vozilo kampanjolu, a kasnije i donirano vozilo TAM sa cisternom zapremnine 5 m3. Njome su dugi niz godina naši članovi snabdjevali pitkom vodom većinu domaćinstava na području naše općine.

          Funkciju Predsjednika DVD-a Žminj zatim su obnašali: Željko Grabar, Franko Damijanić, Fabio Dusman  i Ivana (Orbanić) Damijanić. Također, Miljenko Paić bio je na funkciji Predsjednika Vatrogasne Zajednice općine Rovinj. Aktualni predsjednik DVD-a Žminj je Dražen Galant.

          DVD Žminj je dobrovoljna udruga u kojoj je članstvo otvoreno za sve one koji su voljni dati svoj dobrovoljni doprinos za poticanje osvještenosti u prevenciji zaštite od požara, elementarnih nepogoda i drugih opasnosti.

Požar na Balićkom polju 2017.

Vozila ispred prostorija Društva
Mladež našeg društva nakon povratka s natjecanja u Karlovcu 2019.
Naši članovi među kolegama iz PVZ Rovinj, 2019.

          Danas Društvo ima 115 članova od čega: 20 operativnih članova, 20 članova vatrogasnog podmlatka, 30 članova vatrogasne mladeži, 20 vatrogasnih veterana i 30 pomažućih članova. DVD raspolaže sa 3 navalna vozila: malo navalno vozilo Mitshubishi L200 (2006.), malo navalno vozilo Mercedes Puch (1988.) i kamion Daimler Marcedes (1965.) te kombi za prijevoz putnika Citroen Jumper (2011. g.)

           Samo u 2017. godini intervenirali smo 41 put, a opis posla i svakodnevne zadaće sve se više šire i uvećavaju. Dojave zaprimamo od strane operativnog centra Javne vatrogasne postrojbe Rovinj. Osim toga, članovi Društva daju svoj doprinos prilikom osiguranja na raznim manifestacijama na području naše općine, pomažu mještanima u ispumpavanju vode, rješavaju probleme sa sršenima, osiguravaju požarište prilikom paljenja vatre na otvorenom prostoru, sudjeluju na proslavi Dana vatrogastva Svetog Florijana kao i na desetak godišnjih skupština okolnih i prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, organiziraju godišnju vježbu evakuacije djece iz Osnovne škole i Dječjeg vrtića u Žminju i brojne druge aktivnosti.

 

           Mnogo se ulaže u vatrogasni pomladak i mladež Društva. Redovno sudjelujemo na županijskim natjecanjima naše županije i postižemo vrlo zapažene rezultate. Zbog toga redovno pohađamo i Državna natjecanja. Svake godine mladež i pomladak DVD-a uz stručno vodstvo voditelja mladeži odlaze u kamp Hrvatske vatrogasne zajednice za vatrogasnu mladež u Fažani i kamp u Rovinju u vlastitoj organizaciji. S ekipama iz žminjskog vrtića prisustvuju na vatrogasnoj  olimpijadi u Rovinju, organiziraju se zajedničke radionice i druženja, te seminari i predavanja prilagođeni dobnim skupinama.

          Članovi Društva redovno usavršavaju vatrogasna znanja, a posebno nam je drago kada naši mlađi članovi imaju interesa i polažu ispite za vatrogasce. Pojedini članovi osposobljeni su za mnogobrojne specijalnosti: spašavanje iz dubina i visina, licencirani spasioci GSS Istarske županije, ronioci, položeni međunarodni tečajevi prve pomoći, speleolozi i dr.

         Moramo istaknuti i vrlo dobru suradnju sa Područnom vatrogasnom zajednicom Rovinj, te Općinom Žminj. U znak dugogodišnje suradnje i prijateljstva sa ostalim Društvima na području Republike Hrvatske i šire, DVD Žminj pobratimljeno je već puno godina sa DVD Hrnetić Novaki (Karlovac), DVD Buje i DVD Šolta, te Freilige Feuerwehr Giessen, Njemačka.

Intervencija - požar otvorenog prostora
Proslava Dana vatrogastva - Sv. Florijan, Marušići 2019.

Upravni odbor 2016.

Uprava Društva

Temeljno tijelo društva je Skupština koja se redovno saziva dvaput godišnje. Svake 5. godine Skupština je izborna. Radno tijelo Društva je Upravni odbor kojeg čini sedmero članova. To su predsjednik i zamjenik predsjednika, tajnik, zapovjednik, zamjenik zapovjednika, blagajnik i voditelj mladeži.

Aktualni sastav Upravnog odbora glasi:
Dražen Galant, predsjednik
Tedi Staver, zapovjednik
Luka Gjurić, tajnik
Ivana Damijanić, blagajnica
Antonia Peteh, voditeljica mladeži
Karlo Peteh, zamjenik predsjednika
Karlo Kresina, zamjenik zapovjednika